Word jij enthousiast van het ontwerpen van bijvoorbeeld een compleet nieuwe set voor je favoriete Netflix-serie? Bekijk dan onze opleiding ruimtelijk vormgeven.
Als ruimtelijk vormgever bedenk jij de inrichting en vormgeving van een ruimte, zoals het inrichten van een woonkamer of winkel(etalage). Ook ontwerp je producten en objecten zoals meubels of gebruiksvoorwerpen. Het eerste jaar van de opleiding ruimtelijk vormgeven is een oriëntatiefase. Vanaf leerjaar 2 specialiseer jij je in een van de richtingen: Interieur, Styling, Product of Event. In de laatste fase van de opleiding kun je jezelf verder specialiseren in jouw gekozen richting of kies je voor verbreding door richtingen te combineren.
Open dagen
3 november 2024 en 15 februari 2025
Studiekeuzeavond
Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op: 26 november, 21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.
Cluster
Ruimtelijk Vormgeven
Opleidingsduur en -niveau
4 jaar
3 jaar: verkort-traject mbo/havo/vwo
Niveau 4
Richting
Interieur
Event
Product
Styling
Locatie
Boxtel
Toelatingseisen
Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg of overgangsbewijs van havo 3 naar 4
Diploma
Ruimtelijk vormgever
Crebonummer opleiding: 25811
Kosten
Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.
Wat doe en maak ik?
Wat doe en maak jij binnen de vier richtingen?
Event
Hier focus jij je onder andere op het ontwerpen en maken van onder andere decors voor festivals (festivalstage) of theater, beursstands voor bedrijven, exposities voor musea en bedrijfs- en productpresentaties. Binnen de richting Event leer jij met tijdelijke ruimtes een blijvende indruk te maken.
Styling
Ook binnen styling zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je denken aan een fotostylist gericht op editorial-, fashion-, product- of foodstyling of setdressing. Een visual merchandiser die een de hele winkelpresentatie ontwerpt. Een etaleur die zich richt op etalages en presentaties in de winkel. Of een eventstylist die werkt aan pop-up events, bruiloften of bedrijfsevenementen.
Product
Als meubelvormgever ontwerp je meubels voor bijvoorbeeld kantoren, huizen of buitenruimtes. Een displayvormgever ontwerpt objecten die een product promoten. Ook kun je denken aan het ontwerpen van objecten zoals huishoudelijke voorwerpen of relatiegeschenken en aan verpakkingen voor (non-)foodproducten.
Interieur
Je ontwerpt interieurs voor onder andere woonhuizen, kantoren of horeca. Daarnaast ontwerp je maatwerk meubels voor interieurs, zoals een barmeubel of wandkast. Ook het vormgeven van een entree, gevel of andere buitenruimte behoort tot de mogelijkheden.
Wat leer ik?
Tijdens de opleiding Ruimtelijk vormgeven ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpen, compositie-, kleur- en materialenleer, (technisch) tekenen, concepting, communicatie, fotografie en werk je met digitale tekenprogramma’s (zoals SketchUp). Ook is er veel aandacht voor het gebruik van nieuwe technologieën, 3D-printing en VR/AR. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen op het programma en krijg je kunstgeschiedenis en burgerschap.
Waar loop ik stage?
Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je voor een stageplek bij bijvoorbeeld een interieurarchitect, een bedrijf op het gebied van productvormgeving, interieurvormgeving of meubeldesign of een stylingbureau, een winkelbedrijf of een plek in de media-, mode- of evenementenbranche. Bekijk hier het filmpje van de stage van Renske bij KingKongs.
Wat moet ik kunnen en leuk vinden?
Zie jij het al helemaal voor je als iemand iets uitlegt? Heb je ruimtelijk inzicht? Houd je van ontwerpen en kun je sfeer en functie samenbrengen binnen dit ontwerp? Dan zou de opleiding ruimtelijke vormgeving bij jou kunnen passen!
Wij leren jou gevoel te krijgen voor ruimte, functie en sfeer. Zodat jij je goed in je doelgroep kan verplaatsen en hun wensen en behoeften om kan zetten naar een passend ontwerp. Je leer de toepassingen en eigenschappen van materiaal en krijgt oog voor duurzaamheid. Ook heb je gevoel voor communicatie en volg je trends en nieuwe technologieën.
Wat kan ik na SintLucas?
Na deze opleiding kun je aan de slag als interieurontwerper, projectinrichter, interieurstylist, meubelvormgever of productvormgever. Stylisten zijn werkzaam voor de reclame-, winkel-, mode- en interieurbranche of als contentcreator. Eventvormgevers werken vaak bij standbouwbedrijven, event- of festivalorganisaties.
Wil je doorstuderen? Dan ben je van harte welkom bij een groot aantal kunstacademies of andere hbo-opleidingen op het gebied van vormgeving.
Oud-student Lotte van den Broek studeerde Ruimtelijk vormgeven Event bij SintLucas en werkt nu als Decor ontwerper bij ROXXI in Best. Bekijk haar verhaal hier.
Extra uitdaging?
Bachelor 3D Design en Bachelor Visual Communication
Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor-opleiding 3D Design of Visual Communcation. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.
Verkort traject mbo/havo/vwo
Doe je dit schooljaar eindexamen havo/vwo/mbo-4, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Ruimtelijk vormgeven versneld in drie in plaats van in vier jaar afronden. Klik hier voor meer informatie.
Hoe werkt de aanmelding en toelating?
Je meldt je vanaf 1 november 2024 via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies. Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.
Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.
Studieopbouw Ruimtelijk vormgeven
De opleiding bestaat uit 3 fasen, die verdeeld zijn over 4 leerjaren. De oriëntatiefase is de eerste fase. Hierin oriënteer je je op de breedte van het gebied Ruimtelijk Vormgeven en maak je kennis met de 4 richtingen daarbinnen: styling, interieur, event en product. Naast het beroepsgerichte onderwijs krijg je les in de algemene vakken kunst, burgerschap, Nederlands, Engels en rekenen. In het beroepsgerichte onderwijs krijg je levensechte praktijkopdrachten en vaardigheidstrainingen die je gereedschapskist als ruimtelijk vormgever vullen. Je maakt ook kennis met de beroepspraktijk door middel van een snuffelstage.
Aan het einde van de Oriëntatiefase heb je een keuze gemaakt in welke richting je je wilt verdiepen: product, event, interieur of styling. Het beroepsgerichte onderwijs is helemaal gericht op jouw specialisatie. Daarnaast kies je voor een aantal keuzedelen en masterclasses. Ook heb je nog les in de algemene vakken, waarvan je er een aantal afsluit met een examen. Deze fase rond je af met een stage van een half jaar in jouw gekozen richting.
Nu je je gespecialiseerd hebt in een richting kun je er voor kiezen je nóg verder te specialiseren in je richting of meer te verbreden door richtingen te combineren. Het onderwijs bestaat uit projecten met echte opdrachtgevers, keuzedelen en masterclasses. Het vak kunst wordt ook in deze fase nog aangeboden. Bijna aan het einde van deze fase loop je een stage waarin je je profileert op basis van door jou gemaakte keuzes.