Derdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven (richting interieur) werkten aan een levensecht project: het ontwerpen van een personeelskamer voor SO (speciaal onderwijs) Het Kasteel in Breda. Deze school biedt onderwijs en ondersteuning aan kinderen met een (lichamelijke) beperking en/of langdurige ziekte. De school zocht een interieurplan voor een sfeervolle, maar ook praktische ruimte die geschikt is voor werk, ontspanning en activiteiten zoals workshops en borrels.
Een realistische opdracht: van kale ruimte tot compleet ontwerp
Het was een echte uitdaging voor de studenten. De ruimte was kaal opgeleverd na de recente verbouwing. Het ontwerp inrichtingsplan moest daarom compleet van vloer tot plafond en verlichtingsplan worden opgeleverd. Daarnaast kwam hier het ontwerp van een maatwerkmeubel (voor werkjes en boeken) nog bij. In totaal werkten 15 studenten aan deze ontwerpopdracht, waarvan het ontwerp van een student uiteindelijk echt werd uitgevoerd.
Een realistische opdracht: van kale ruimte tot compleet ontwerp
Het was een echte uitdaging voor de studenten. De ruimte was kaal opgeleverd na de recente verbouwing. Het ontwerp inrichtingsplan moest daarom compleet van vloer tot plafond en verlichtingsplan worden opgeleverd. Daarnaast kwam hier het ontwerp van een maatwerkmeubel (voor werkjes en boeken) nog bij. In totaal werkten 15 studenten aan deze ontwerpopdracht, waarvan het ontwerp van een student uiteindelijk echt werd uitgevoerd.
De eerste stappen: van briefing tot brainstrom
Studenten Sanne Willems en Quincy van Lieshout werkten individueel aan deze opdracht. Student Sanne: “We kregen een briefing van de opdrachtgever op locatie. Er waren een aantal belangrijke eisen waarbij we tijdens het ontwerpproces rekening moesten houden, waaronder het verlichtingsplan en dat de ruimte niet te druk moest worden. Het moest echt een ruimte worden waar docenten rustig hun pauze konden houden, maar tegelijkertijd ook terecht konden voor een vergadering of workshop.”
Quincy: “In het begin was het echt even passen en meten, letterlijk en figuurlijk. De ruimte was net opgeleverd en niet alle maten waren duidelijk. We moesten zelf de ruimte opmeten en de juiste maten berekenen. Daarna deden we onderzoek en brainstormden we om tot ons concept (het idee) te komen.
Op de foto’s zie je de digitale ontwerpen van Sanne
Inspiratie en conceptontwikkeling
Quincy liet zich inspireren door de natuur: “Ik wilde graag een rustgevende oase met rustige kleuren creëren. Mijn ontwerp bevat veel natuurlijke elementen zoals wanden bekleed met mos en veel planten. Om tot mijn ontwerp te komen heb ik mijn ideeën eerst grof uitgetekend om deze vervolgens in Sketch Up (ontwerpprogramma) gedetailleerd en op schaal uit te werken.”
Sanne koos voor het concept: natuurlijk stimuleren. “Hierbij heb ik gekeken naar de huisstijlkleuren van Het Kasteel en deze op een manier te gebruiken zodat deze niet te overheersend zouden worden. Ook heb ik gekeken naar patronen die passen bij het gevoel dat ik wilde overbrengen. Het was een uitdaging om de ruimte zo multifunctioneel mogelijk in te richten. Daarnaast heb ik met AI ter inspiratie gekeken naar de inrichting van de ruimte in combinatie met verschillende kleurmogelijkheden.
Klantpresentaties
De studenten presenteerden hun eerste ontwerpen tijdens de tussentijdse klantpresentatie aan de opdrachtgever. Tijdens deze presentatie krijgen de studenten de mogelijkheid om de keuzes achter hun ontwerp uit te leggen. Daarnaast krijgen ze feedback van de opdrachtgever, zodat ze op basis daarvan het ontwerp verder kunnen finetunen. Ook het maatwerkmeubel werd bekeken. Sanne: “Ik heb een kast met planten ontworpen die als afscheiding gebruikt kan worden tussen de vergaderruimte en de pauzeruimte. Doordat deze op wielen staan is de kast flexibel.” Quincy: “Tijdens de klantpresentatie heb ik meerdere opties laten zien van mijn ontwerp en de opdrachtgever reageerde erg enthousiast!”
Claudia, opdrachtgever vanuit Het Kasteel: “Tijdens de tussentijdse presentaties waren we erg verrast door de kwaliteit van de ontwerpen. Het was allemaal heel verschillend, maar sommige ontwerpen leken zo uit het magazine van vtwonen te komen! Ook was het voor ons heel mooi om te zien dat de studenten goed naar onze vraag hebben geluisterd. De vertaling van de vraag in het ontwerp kwam echt duidelijk terug.”
Ideeën visueel maken
Naast het inrichten van de ruimte maakten de studenten ook een overzicht van de complete inventaris van de ruimte. Welke stoelen, tafels, banken en lampen moeten er komen te hangen en waar zijn deze verkrijgbaar? Het final ontwerp, inclusief materiaalgebruik, presenteerden de studenten tijdens de eindpresentatie aan de opdrachtgever. Sanne: “Ik heb zoveel mogelijk gevisualiseerd. De complete ruimte, de inrichting maar ook de staaltjes van het materiaal heb ik tijdens de presentatie aan de opdrachtgever laten zien, zodat ze een goed beeld kregen van hoe de ruimte er uiteindelijk uit zou komen te zien.”
Het winnende ontwerp
Het ontwerp van Sanne werd door Het Kasteel uitgekozen als het winnende ontwerp! Dit ontwerp is ook daadwerkelijk uitgevoerd. Sanne: “Ik vond het superleuk dat mijn ontwerp gekozen werd! Nadat ik mijn tekeningen had opgestuurd kon Het Kasteel aan de slag met de uitvoering. Vanaf de start van dit schooljaar tot nu toe is er hard gewerkt en het resultaat mag er zeker zijn! Ze hebben eigenlijk alles van mijn ontwerp overgenomen. Dat is natuurlijk echt gaaf!” Ook nam Het Kasteel Sanne mee in de uitvoeringsfase. Claudia: “Sanne is na afronding ook naar het project naar het eindresultaat komen kijken, dat was echt een mooi moment.”
Een echte ervaring!
Ondanks dat het ontwerp van Quincy niet gekozen werd vond ze het een hele leuke opdracht: “Ik vond het ontwerpen van een personeelskamer echt een keer iets anders. Je moest met veel zaken rekening houden en dat was een echte uitdaging. Ook was het contact met de opdrachtgever was leerzaam. Ik heb geleerd dat ik ook echt de praktische zaken in een ontwerp moet meenemen.”
Daar sluit Sanne op aan: “Het meest trots ben ik op de stappen die ik gezet heb tijdens het project zelf. Vanaf het moment dat ik een idee had werd ik enthousiast en zag ik het eindresultaat steeds meer voor me. Tijdens het proces heb ik het beeld wat ik zelf had zo goed mogelijk proberen te visualiseren, zodat de klant dit beeld ook voor zich kreeg. Het is leuk om te werken met een echte opdrachtgever. Zeker omdat het ontwerp echt uitgevoerd zou worden moet technisch alles kloppen en dat deed het gelukkig ook! Ik kreeg zelfs nog een compliment van de aannemer. En dat is natuurlijk superleuk.”
Ook de opdrachtgever kijkt met een heel goed gevoel terug op de samenwerking en het project. Claudia: “Voor ons is het ook heel fijn dat we vanuit Het Kasteel ook de ruimte hebben gekregen om dit aan te gaan.” Ook de ruimte die door Sanne is ontworpen voldoet aan alle wensen. “De ruimte wordt nu echt goed gebruikt. We krijgen heel veel complimenten van collega’s die er met veel plezier gebruik van maken. Wat we vooraf hadden gehoopt is zeker gelukt!”
Op de foto’s hieronder zie je het eindresultaat van het werk van Sanne bij Het Kasteel!