naar het hbo
Wil je in zes jaar je vmbo-kader én mbo niveau-4 diploma halen? Bekijk ons zesjarig vmbo-mbo traject!
Vanaf schooljaar 2025-2026 start SintLucas met een versneld traject voor leerlingen die interesse hebben in de richting Mediavormgeving. Dit traject is voor leerlingen met een praktische manier van leren die net een stapje extra willen zetten. Ook is het traject een mooi alternatief voor de havo om daarna door te stromen naar het hbo.
Studieopbouw
vmbo
De eerste drie jaar van de opleiding volg je je vmbo-opleiding. Je krijgt dezelfde lesstof als in de vierjarige vmbo-kaderopleiding alleen ga je hier versneld doorheen en is er veel aandacht voor praktijkvakken. In het derde jaar rond je al een groot deel van jouw vmbo-opleiding af. In het vierde leerjaar volg je nog enkele vakken van het vmbo en start je met het mbo-traject.
mbo
Tijdens het eerste leerjaar combineren we leerjaar een en twee. Je gaat versneld door het lesmateriaal heen en op sommige onderdelen krijg je een verdieping. Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook de vakken: Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. In het tweede leerjaar start het examentraject, wat doorloopt tot het einde van je opleiding. Tijdens het examentraject bouw je met verschillende werkstukken een portfolio op. Daarnaast ga je op stage, waar je kennismaakt met de praktijk. In het derde jaar sluit je jouw opleiding af met een verdieping en een stage.
Voor wie is het traject?
Je hebt een vmbo-t, vmbo-t/havo of havo-advies en bent zelfstandig, gemotiveerd, onderzoekend en flexibel. Het creatief-technologisch profiel past bij jouw interesse. Je bent praktisch ingesteld en zet graag een stapje extra.
Wat houdt de opleiding Mediavormgeving in?
Tijdens de opleiding Mediavormgeving ben je dagelijks bezig met vormgeving, communicatie en technologie. Voorbeelden van media waaraan je werkt zijn o.a. websites, apps, virtual reality-toepassingen, animaties, games, (digitale) illustraties of posters. Ook ontwikkel je complete campagnes waarbij je logo, huisstijl, foto’s en video combineert. Tijdens de opleiding kun je je verdiepen in een vakgebied (bijvoorbeeld interaction design, game design of crossmedia vormgeving) of je breed ontwikkelen als mediavormgever.
Wat kan ik na de opleiding?
Na het behalen van het zesjarig traject ben je in bezit van een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg en mbo niveau-4 diploma. Met dit diploma kun je doorstuderen op het hbo. Je kunt hierbij denken aan een opleiding op het gebied van marketingcommunicatie, ICT, mediadesign, illustratie/animatie of media- en gametechnologie (bijvoorbeeld bij Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool of een kunstacademie). Daarnaast kan je een eigen bedrijf starten op het gebied van mediavormgeven. Ook kan je na jouw opleiding meteen aan de slag als grafisch vormgever, (junior) artdirector, interaction designer, illustrator/animator of 2D-/3D of game artist.
Hoe is de begeleiding geregeld?
Tijdens jouw schooltijd bij SintLucas krijg je in de eerste drie jaar les van hetzelfde docententeam en heb dezelfde mentor. De mentor is het eerste aanspreekpunt, bij wie je altijd terecht kunt. Mocht je meer ondersteuning of begeleiding nodig hebben, dan bieden leerlingbegeleiders of coaches extra begeleiding Dit is altijd maatwerk en wordt samen met je ouder(s)/verzorger(s) en je mentor/loopbaanbegeleider afgestemd.
Hoe werkt de aanmelding en toelating?
Aanmelden
Onze aanmeldprocedure bestaat uit twee stappen: inschrijving voor de creatieve intake en aanmelden voor SintLucas vmbo – zesjarig traject. Meer informatie over de aanmelddata is te vinden op deze pagina.
Creatieve intake
Naast een passend advies (vmbo-t/havo) kijken we ook naar jouw creatieve aanleg. Om jouw schoolcarrière zo succesvol mogelijk te maken en je goed voor te bereiden op ons vmbo, werken we met een creatieve intake. Voor de creatieve intake kom je ongeveer twee uur naar SintLucas. Je hoeft voor de intake (thuis) niks voor te bereiden. Je werkt bij ons op school aan een aantal korte opdrachten waarin je jouw creativiteit laat zien. Ook vindt er tijdens de creatieve intake een gesprek met ouder(s)/verzorger(s) plaats om het traject toe te lichten.
Heb je vragen over het zesjarig vmbo-mbo traject? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder of stuur dan een mail naar intake-vmbo@sintlucas.nl. Wij helpen je graag verder!
Veelgestelde vragen zesjarig traject
Je krijgt een groter aandeel praktijkgerichte vakken (4 profielmodules in plaats van 2, 4 keuzevakken in plaats van 2). Ook heeft deze route een betere aansluiting op de mbo-opleiding Mediavormgeving.
Het is altijd mogelijk om in te stromen in het reguliere vmbo of mbo traject. Als het gedurende het versnelde traject blijft dat de leerling/student toch meer tijd nodig heeft op het vmbo of mbo dan kan er in overleg worden besloten af te wijken van de versnelling.
Het is niet mogelijk later in te stromen in het zesjarig vmbo-mbo traject.
In overleg met mentor en decaan wordt gekeken welke mbo-opleiding (binnen SintLucas) dan het beste bij je past en hoe je naar die opleiding kunt overstappen. Om naar een externe mbo-instelling over te stappen heb je je vmbo-diploma nodig. Wil je niet doorgaan in het doorlopende vmbo-mbo traject of een opleiding binnen SintLucas mbo dan moet je dus eerst je vmbo diploma halen.
Dit kan zeker. Er is een mogelijkheid om binnen het SintLucas de Britse bachelor ‘Visual Communication’ te behalen en/of door te stromen naar een andere hbo-opleiding. Uiteraard zal SintLucas je hierbij ondersteunen.
Het traject vraagt door de versnelling dat leerlingen het taalniveau op een vmbo-t/havo niveau beheersen. Voor leerlingen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn is het traject (nu) nog niet geschikt.