Van onbruikbare gymtoestellen naar prachtige objecten

Van onbruikbare gymtoestellen naar prachtige meubels en producten

Vierdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven kregen een prachtige en uitdagende opdracht. Voor Sports for Children en Jobsfactory maakten zij van oude onbruikbare gymtoestellen nieuwe meubels en producten. Sports for Children zamelt oude gymtoestellen in en de bruikbare toestellen worden verscheept naar landen over de hele wereld waar deze spullen schaars zijn om kinderen veilig te kunnen laten sporten.

Maatschappelijke impact
De opdracht aan onze studenten was om meubels / producten te maken, van de overgebleven onbruikbare gymtoestellen. Deze producten worden door Jobfactory geproduceerd waar mensen werken die – door daar werkzaam te zijn – weer aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Met de verkoop van deze producten kan het transport van de nog bruikbare gymtoestellen gerealiseerd worden.

Opdrachtgever Ton vanBokhoven: “We kijken terug op een geslaagd project en fijne samenwerking. Studenten hebben ons echt verrast, out of the box gedacht en mooi werk geleverd. Iedereen heeft iets unieks gemaakt, dus er is veel variatie aan producten. We hadden het vooraf alleen maar kunnen hopen, maar bij 4 modellen onderzoeken we nu of we ze ook daadwerkelijk in productie kunnen nemen.”

Docent Rene Siebum: “Op de dag van de eindpresentatie voor de opdrachtgever kwam alles samen. Zo’n dag waarop als je docent trots bent voor een heel jaar met wat er allemaal door de studenten gerealiseerd is. Het was een intensief project waarin we in korte tijd met z’n allen als groep hebben kunnen werken, en vooral feedforward hebben kunnen geven aan elkaar en iedereen haar of zijn vakmanschap heeft laten zien.”

Student Noam aan het woord

“Toen we de opdracht kregen om een nieuw product te maken van oude gymtoestellen, was ik meteen enthousiast. Het idee dat we oude gymtoestellen gaan hergebruiken tot nieuwe producten vind ik goed. Dat gymtoestellen die nog goed zijn, gebruikt  worden om kinderen in ontwikkelingslanden weer te laten sporten vind ik nog belangrijker. Sporten geeft mij plezier, dus super dat anderen ook die kans krijgen.

Tijdens het proces ben ik tegen verschillende uitdagingen aangelopen, zoals het bevestigen van de schortfunctie aan de tas, zonder dat het direct zou opvallen. Ook het in elkaar zetten van de kast was een uitdaging; ik moest zorgvuldig uitwerken waar ik de schroeven plaatste om te voorkomen dat ze elkaar zouden kruisen. Door alles goed voor te bereiden en doordacht te werk te gaan, heb ik deze uitdagingen aangepakt. Ik ben uiteindelijk erg trots op mezelf en op wat ik in korte tijd heb kunnen bereiken.”

Student Stan aan het woord

“Toen ik de opdracht kreeg was ik gelijk mega enthousiast. De briefing werd gegeven in een grote loods in Helmond. Hier komen alle gymtoestellen van heel Nederland binnen en worden ze verwerkt. We kregen een rondleiding en er werd over de opdracht verteld. We mochten praktisch alles uitkiezen waar we mee wilde werken. Van kasten tot matten maar ook korfbalkorven. Vervolgens werd alles op school geleverd. Het is heel bijzonder dat je als student met zulke mooie materialen mag werken.

Ik heb een kast gemaakt die bestaat alleemaal uit latjes. Als materiaal had ik een oude gymkast gekozen. De gymkast heb ik helemaal gedemonteerd en de planken in latjes gezaagd. De uitdaging was dat de planken op spanning stonden. Wat houdt dit in? Als je de plank in de lengte wilt doorzagen dan buigt hij krom. Met als gevolg dat tijdens het zagen de zaag vast kan lopen. Dat kan schade aan het hout opleveren.

Het klinkt cliché, maar ik ben trots op het eindresultaat. Tijdens het ontwerpen vond ik het heel moeilijk om tot een juiste vorm te komen en dat heeft lang geduurd. Als ik dan nu zie wat ervan gekomen is, vind ik het heel vet hoe de materialen bij elkaar komen. De leren zitting die gevlochten is, oogt niet alleen mooi maar het zit ook nog eens mega lekker. Als je dan ook nog eens te horen krijgt van de opdrachtgever dat ze dit product in hun bedrijf willen gaan produceren dan ben ik wel extra trots.”