Open dag mbo 15 februari. Meld je aan!

Fotografie

Een coverfoto of reportage voor een magazine, een foto bij een nieuwsartikel of een beeld van sneakers in een onlinecampagne. Heb jij hier al een beeld bij? Bekijk dan de opleiding Fotografie.

Tijdens onze fotografie opleiding leer je hoe je een verhaal vertelt met beelden. Je leert samenwerken en onderzoek doen, je leert vakgenoten kennen én ontdekt je eigen stijl. Zo ontwikkel je je eigen portfolio.

Je organiseert een fotoproductie van A tot Z. Je begint met een idee, bereidt de productie voor, voert deze uit, bewerkt de foto’s en levert het eindproduct op. Jij maakt de mooiste beelden voor een foodmagazine of de banner van jouw favoriete film.

Tijdens jouw fotografie opleiding ontwikkel je een eigen stijl en werkwijze. Zo worden jouw foto’s echt onderscheidend. Er is ruimte voor eigen keuzes en je mag vaak je eigen opdrachten kiezen.

Open dagen

  • 15 februari 2025

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op:  21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.

Cluster

  • Beeld & Geluid

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Locatie

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg of overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Fotograaf

  • Crebonummer opleiding: 25718

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Het uitgangspunt van een goede foto(serie) is een goed idee, ofwel concept. Het creatieve proces begint met een verhaal of gevoel dat je wilt overbrengen. Je hebt vooraf al een plaatje in jouw hoofd en een idee over hoe de foto eruit komt te zien. Vervolgens is het de uitdaging om het juiste beeld te maken.

Je leert daarom alles over fotografische technieken, digitale en analoge fotografie, nabewerking en bijzondere effecten. Je doet ook ervaring op met verschillende vormen van fotografie zoals studio-, reportage-, portret-, reclame- en modefotografie, en ontwikkelt uiteindelijk je eigen voorkeur en manier van fotograferen.

Wat maak ik?

Tijdens de opleiding fotografie werk je voor een klant toe naar een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Dit eindproduct kan bijvoorbeeld een productfoto, reisfoto, bedrijfsfoto, foodfoto, concertfoto of een fotoreportage zijn, maar er is nog veel meer mogelijk. Je maakt de foto’s op locatie of in een studio. Ook heb je zelf keuzes in de opdrachten die je maakt. Wil jij een landschap fotograferen of maak jij liever foto’s voor een nieuwswebsite? Wij denken met je mee.

Wat leer ik?

Naast de algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, leer je vaardigheden op het gebied van cameratechniek, belichtingstechniek, digitale beeldbewerking, beeldanalyse, styling en projectmanagement. Ook leer je hoe je jouw idee (concept) kunt uitwerken tot een concrete fotoproductie. Je maakt een plan van aanpak en voert dit vervolgens uit. De apparatuur om deze beelden te maken kun je bij SintLucas lenen. We hebben een groot aanbod film- en fotografieapparatuur. Hierdoor kent jouw creativiteit geen grenzen tijdens je studie fotografie bij SintLucas.

Waar loop ik stage?

Van een eenmanszaak tot grote fotostudio’s, gespecialiseerd of juist algemeen, in Nederland of in het buitenland.

Bekijk hier een video over de stage van student Romy bij fotograaf Evely Duis.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Bij onze opleiding fotografie werken we zelfstandig en in een team. Je bent geïnteresseerd in beeld en vindt het leuk om verhalen te vertellen door middel van beeld. Ook werk je vaak op verschillende locaties en kun je goed omgaan met mensen. Je bent dan ook flexibel en kunt goed organiseren en improviseren. Daarnaast vind je het leuk om te experimenteren en jouw eigen ideeën te bedenken. Met jouw kritische blik beoordeel je jouw eigen werk en het werk van anderen.

Wat kan ik na SintLucas?

Na de opleiding Fotografie kun je onder andere aan de slag als zelfstandig fotograaf, assisteren bij een fotograaf, of werken in een fotostudio. Ook kun je doorstuderen aan een hbo-opleiding.

Wat is je plaats in de organisatie?

Afhankelijk van je functie werk je meer of minder samen met anderen. Veel fotografen werken grotendeels zelfstandig. Anderen maken na de studie al snel deel uit van een wat grotere organisatie in de mediawereld. Fotografen werken dan bijvoorbeeld samen met redacteuren, tekstschrijvers of journalisten. Binnen de reclamewereld is er een nauwe samenwerking met vormgevers. Een fotograaf die beschikt over een grote studio, werkt veel samen met decorbouwers, visagisten en studioassistenten of belichters.

Extra uitdaging?

Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor opleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Hoe werkt de aanmelding en toelating?

Je meldt je vanaf 1 november 2024 via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies.  Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.

Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen