Open dag 15 februari. Meld je nu aan!

Audiovisueel specialist

Een korte film, een videoclip, live-registraties of social content. Bewegend beeld en geluid zijn belangrijker dan ooit. Heb jij gevoel voor bewegend beeld en ben jij zowel creatief als technisch? Dan is onze audiovisueel opleiding perfect voor jou

Bij SintLucas leiden we je breed op, zodat je alle facetten van het audiovisueel (AV)-productieproces beheerst. Hierbij is veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. In de loop van de opleiding kun je jezelf steeds meer specialiseren of blijf je allround werken.

Tijdens onze AV specialist opleiding leer je als beeldmaker verhalen te vertellen met bewegend beeld en geluid. Je maakt: korte films, bedrijfsfilms, videoclips, live-registraties en social content. Hierbij doorloop je het hele productieproces om een kwalitatief goed eindproduct te realiseren.

Open dagen

  • 15 februari 2025

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op:  21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.

Cluster

  • Beeld & Geluid

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Locatie

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg of overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • AV-specialist

  • Crebonummer opleiding: 25717

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Tijdens onze audiovisueel opleiding start je vanuit de wens van een opdrachtgever of een eigen idee. Vervolgens doe je onderzoek naar de doelgroep en ontwikkel je een concept voor de productie. In het preproductieproces ga je aan de slag met het schrijven van een scenario, het maken van een storyboard en zoek je een geschikte locatie voor opnames. Dan start het daadwerkelijk filmen, je neemt audio op en zorgt dat de belichting klopt.

In de laatste stap van het productieproces, ga je het beeld en geluid monteren en pas je visuele effecten toe. Met de vormgeving en kleurcorrectie zet je de puntjes op de i.

Wat maak ik?

Je maakt die korte film die je al een tijdje in je hoofd hebt, draait een multicamproject op een festival, schiet een toffe videoclip of je maakt een reportage voor een nieuwsitem. De opdrachten variëren van commerciële producties en reportages tot autonoom werk.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van onderzoek, conceptontwikkeling, storytelling, cameratechniek, geluidstechniek, montage, broadcast en nabewerking. Tevens is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je groeit als vakspecialist en als persoon. Uiteraard maken ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap deel uit van het programma.

Heb ik eigen AV-materiaal nodig?

Tijdens de audiovisueel opleiding werk je aan opdrachten van echte klanten of projecten die je zelf inbrengt. In het samenspel tussen inhoud, vorm en techniek ontwikkel je een eindproduct dat de boodschap krachtig overbrengt. Alle AV-apparatuur die je hiervoor nodig hebt, leen je bij het AV-magazijn van SintLucas.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van jouw interesses en leerwensen, kies je voor een stage bij een videoproductiehuis, een landelijke of regionale radio- of televisiezender, (zoals de NPO en Omroep Brabant), een reclame- of animatiebureau, een poppodium of bijvoorbeeld een facilitair bedrijf. Bekijk hier een video over de stage van Lotte en bekijk hier een video over de stage van Alysha bij Riff Productions.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als audiovisueel specialist kun je een verhaal vertellen. Je vindt het leuk om dingen te creëren en maakt daarbij gebruik van AV-software en apparatuur. Je hebt een onderzoekende houding, experimenteert graag, durft fouten te maken en komt met originele oplossingen. Ook heb je gevoel voor communicatie en kun je je goed inleven in de doelgroep. Je bent een echte teamplayer en wil graag samen een mooi eindproduct maken. Daarnaast houd je van afwisseling en vind je het leuk om op pad te zijn.

Wat kan ik na SintLucas?

Mogelijk blijf je na je opleiding audiovisueel werken bij je stagebedrijf als audiovisueel vormgever, cameraman of in de montage. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Tijdens de opleiding ontwikkel je een groot netwerk van medestudenten, bedrijven en specialisten waar je later in je werk of als freelancer je voordeel mee doet. Daarnaast is het een mogelijkheid om door te studeren aan het hbo. Denk aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht het Ritcs in Brussel of de Filmacademie in Amsterdam.

Oud-student Rick Leenes studeerde Audiovisueel specialist bij SintLucas en werkt nu als cameraman bij Omroep Brabant in Son. Bekijk zijn verhaal hier.

 

Extra uitdaging?

Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor opleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Hoe werkt de aanmelding en toelating?

Je meldt je vanaf 1 november 2024 via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies.  Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.

Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen