Open dag mbo 15 februari. Meld je aan!

Media­vormgeving

Stel je voor: jouw favoriete sneakermerk vraagt jou om zijn nieuwe reclamecampagne te gaan maken. Alles kan en mag, geld speelt geen rol en je mag op alle platformen live. Heb jij al direct een beeld in je hoofd? Een idee hoe je dit aan zou pakken? En word je zelfs al een beetje enthousiast? Dan zou deze media vormgeving opleiding perfect bij jou kunnen passen.

In je werk als mediavormgever ben je dagelijks bezig met vormgeving, communicatie, interactie en technologie. AI en andere technologische ontwikkelingen spelen daarbij een belangrijke rol.  Op basis van je interesse en talent ontwikkel je jouw persoonlijke leerroute. Door te kiezen voor studio’s kun je je verdiepen in een vakgebied of je breed ontwikkelen als mediavormgever. Voorbeelden van studio’s zijn Media & interaction design, Immersive Design & technology, Art & design en Visual design & motion*

Ook is het binnen de opleiding media en vormgeving mogelijk om te kiezen voor leerroute Ä6. Dit is een nieuwe onderwijsvorm binnen SintLucas waarin maximale ruimte is voor jouw leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, je leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling.

Open dagen

  • 15 februari 2025

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op: 21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.

Cluster

  • Vormgeven Media & Technologie

Opleidingsduur en -niveau

Locatie

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg of overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Mediavormgever

  • Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Een typische aanpak van een mediavormgever? Je start met het ontwikkelen van een basisidee, een concept. Hiervoor doe je onderzoek naar de opdrachtgever, de doelgroep en het vraagstuk waarvoor je een oplossing ontwikkelt.

Je experimenteert met vorm, stijl en media om je verhaal en boodschap op een pakkende manier over te brengen. Vervolgens maak je prototypes. Dit helpt je om ideeën te bespreken en om erachter te komen of ze te realiseren zijn. Als laatste stap ga je aan de slag met de uitwerking. Denk hierbij aan uitwerkingen zoals 3D-visualisatie, de nieuwste vormen van robotica of A.I.

Wat maak ik?

Het vakgebied van de mediavormgever is breed. Voorbeelden van media waaraan je werkt zijn websites, apps, virtual reality-toepassingen, animaties, games, (digitale) illustraties of posters. Ook ontwikkel je complete campagnes waarbij je logo, huisstijl, foto’s en video combineert. Denk ook aan toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties.

Wat leer ik in de media vormgeving opleiding?

Binnen onze opleiding ontwikkel je de vaardigheden en de kennis die je nodig hebt, om in het werkveld, media voor verschillende toepassingen en doelgroepen te realiseren. Denk hierbij aan conceptontwikkeling, 2D en 3D-vormgeving , animatie, illustratie, interaction design, webdesign en typografie. Ook leer je softwareprogramma’s waaronder Adobe-pakketten en Blender. Wij gaan je leren om communicatie, vormgeving, interactie en technologie te combineren. Zo kom jij tot unieke toepassingen. Uiteraard behoren ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap tot het programma.

Welke keuzes zijn er mogelijk?

Binnen de opleiding mediavormgeving en onze studio’s kun je je verdiepen in je vakgebied of breed ontwikkelen als mediavormgever. De thema’s van de studio’s kunnen wijzigen, zodat we ons onderwijs zo actueel en relevant mogelijk kunnen houden. De studio’s die op dit moment worden aangeboden kan je hieronder vinden.

Ook is het binnen de opleiding media en vormgeving mogelijk om te kiezen voor leerroute Ä6. Dit is een nieuwe onderwijsvorm binnen SintLucas waarin maximale ruimte is voor jouw leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, je leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling.

Altijd de nieuwste studio’s:

Social & Sustainable Design
Ontwikkelt oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals duurzaamheid, gezondheidszorg, participatie, klimaat en kansgelijkheid, met een focus op innovatie en onderzoek.

Visual Design & Motion
Richt zich op de visuele vormgeving van data, animatie, interactieve illustraties/animaties, infographics en storytelling, met nadruk op design en motion.

Art & Design
Concentreert zich op analoge media, eigen werk en kunst, zoals installaties, met de mogelijkheid voor studenten om met diverse materialen en technieken te werken. Een plek waar je praktische vaardigheden kunt leren: hoe werkt drukken, lasersnijden, 3D-printen, signing en andere nieuwe toepassingen.

Game Design & Technology
Game design en ontwikkeling, inclusief entertainment games en serious games, met een focus op storylines, 3D design en doelgroepgericht ontwerpen.

Media & Interaction Design
Ontwikkelt (web)apps, webdesign, interaction en technologie, gericht op toepassingen in campagnes en crossmedia.

Studio Lucas
Richt zich op interne en extrene communicatie binnen en buiten SintLucas, en het organiseren van interne en externe events.

Waar loop ik stage?

Je loopt twee keer een half jaar stage. Afhankelijk van jouw interesse en leerwensen kies je een organisatie die hierbij past. Vanuit de opleiding Mediavormgeving zijn de mogelijkheden breed: bij een reclame- of communicatiebureau, designstudio, een multimediabedrijf, een game-, animatie- of illustratiestudio, een digital design agency of bijvoorbeeld een bedrijf in productontwikkeling.   Ook kun je aan de slag op het gebied van user experience design, interaction design of frontend development. Daarnaast behoren organisaties op het gebied van social design of ontwerpbureaus van interactieve kunst tot de mogelijkheden.

Bekijk hier het filmpje van de stage van Renske bij Fama Volat.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Jij bent iemand die graag creatief te werk gaat. Waar anderen ervoor kiezen om het op de traditionele manier te doen, bewandel jij je eigen pad. Creatief, nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn eigenschappen die jou niet alleen beschrijven, maar zijn ook eigenschappen die jij actief in kan zetten. Zo kom jij tot nieuwe creatieve ideeën. Daarnaast ben je nieuwsgierig, onderzoekend en experimenteer je graag. Je combineert graag vormgeving, communicatie en technologie om deze uit te werken tot interactieve concepten en media-uitingen.

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt aan de slag als crossmedia of grafisch vormgever, conceptontwikkelaar of (junior) artdirector, interaction designer, illustrator/animator, creative technologist, of 3D experience designer. Met je diploma op zak kun je ook doorstuderen aan bijvoorbeeld een kunstacademie of opleiding op het gebied van communicatie, ICT & mediadesign, Interactive design, Illustratie/Animatie of Media- & gametechnologies. Een eigen studio starten behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Oud-student Jim van de Sande studeerde Mediavormgeven bij SintLucas en werkt nu als Concept Creative bij Megawatt in Eindhoven. Bekijk zijn verhaal hier.

Hoe werkt de aanmelding en toelating?

Je meldt je vanaf 1 november 2024 via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies.  Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.

Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Student Evi tweede plaats NK Mediavormgeven

Student Evi straalt van trots! Ze veroverde dit jaar de tweede plaats tijdens Skills Heroes vakwedstrijden (NK Mediavormgeven) op het gebied van Mediavormgeving. Trots op deze Sint!

Extra uitdaging?

Bachelor Visual Communication
Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bacheloropleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Bekijk hier meer informatie.

Verkort traject mbo/havo/vwo
Doe je dit schooljaar eindexamen havo, vwo of mbo 4, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Mediavormgeving versneld in drie in plaats van in vier jaar afronden. Bekijk hier meer informatie.

Leerroute Ä6
Naast het reguliere onderwijs bieden wij een nieuwe onderwijsvorm aan waarin maximale ruimte is voor je eigen leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling. Lees hier meer over deze persoonlijke leerroute. Na een toelatingsgesprek kun je vanaf leerjaar 2 instromen.

Meer opleidingen