Studenten Ruimtelijk vormgeven ontwerpen interieur voor visbar

Echte opdracht

Een groep vierdejaarsstudenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven, specialisatie interieur, kreeg een uitdagende opdracht van visbar en lunchroom VISCH in Den Bosch: ontwerp een nieuw interieurplan dat aansluit bij de hoogwaardige kwaliteit van de zaak. Het interieur moest de sfeer versterken en aansluiten bij de vernieuwende uitstraling van VISCH

Met het ontwerp was het belangrijk de studenten rekening hielden met diverse aspecten, zoals de toonbank voor verkoop, het working station, de verlichting, de doorloop in de winkel en als extra element was het terras ook onderdeel van het interieurplan. Bovendien werkt VISCH met producten en objecten van interieurfabrikant Vitra, wat ook in het ontwerp verwerkt moest worden.

Alles begint met onderzoek

Lucas Kling, eigenaar VISCH: “Voor deze opdracht wilde we graag jonge ontwerpers een kans geven. Via Joost Bouwens van Vitra kwamen we in contact met SintLucas.”

Eén van de studenten die met deze opdracht aan de slag ging, was Stan de Jong. “Na de opdrachtpresentatie ben ik direct begonnen met mijn onderzoek,” vertelt Stan. “Ik had nog niet eerder een ontwerp gemaakt voor een viswinkel, dus ik heb veel onderzoek gedaan naar veiligheidseisen. Hoe breed moet de doorloop zijn? Welke meubels zijn geschikt voor een horecazaak?”

Op basis van dit onderzoek maakte Stan een moodboard. “Ik heb veel inspiratie opgedaan op o.a. Pinterest. Omdat het een smal pand is in het centrum van Den Bosch, wilde ik graag organische vormen gebruiken. Dit straalt rust uit. Daarnaast vond ik de kleur blauw goed passen bij een viswinkel.”

Rondleiding bij meubelfabrikant Vitra

Om gevoel te krijgen bij de materiaal- en meubelkeuzes kregen de studenten een rondleiding bij Vitra in Amsterdam. Joost Bouwens, Accountmanager bij Vitra: “Studenten hebben bij Vitra een rondleiding gekregen in de showroom, dit gaf de studenten de kans om het materiaal waarmee zij ontwierpen ook in het echt te bekijken. Ook kregen ze uitleg over ons merk en waar onze producten vandaan komen.”

Het concept: Chique en traditioneel

Vanuit zijn onderzoek ontwikkelde Stan het concept Chique/Traditioneel. “Buiten enkele vaste eisen, zoals het behouden van de toonbank voor verkoop, kregen we veel vrijheid in ons ontwerp. Natuurlijk moesten we ook rekening houden met het beschikbare budget,” legt hij uit.

Een grote uitdaging was de beperkte ruimte van het pand. “In de smalle viszaak moesten we ook 26 zitplekken creëren voor de lunchroom. Hiervoor was het belangrijk dat we een creatieve oplossing bedachten.”

Het eindontwerp

Tijdens het proces presenteerden de studenten hun concepten aan VISCH. “Na de conceptpresentatie kreeg ik duidelijke feedback waarmee ik verder ben gegaan. Op basis hiervan heb ik ook mijn materiaalkeuzes gemaakt,” aldus Stan. Bij de eindpresentatie reageerden de opdrachtgevers enthousiast op het ontwerp van Stan en is hij onlangs in gesprek gegaan met VISCH om te kijken naar de uitvoering van zijn ontwerp, supergaaf! Lucas: “We waren verrast door de professionaliteit van de ontwerpen van de studenten. Sommige studenten hebben zelf ook extra adviezen gegeven buiten de opdracht om. Deze houding en energie van de studenten werkte echt motiverend!”Ook Joost heeft meegekeken tijdens het ontwerpproces. Joost: “Er zaten zeker verrassende concepten en ontwerpen tussen. Bij de tussentijdse beoordeling kon je ook al goed zien wie er wat onze feedback had gedaan en wie niet.”

Een waardevolle ervaring

Stan kijkt met plezier terug op de opdracht. “Mijn focus ligt eigenlijk op het ontwerpen van interieur voor woningen. Dit maakte deze opdracht extra uitdagend. Zeker door het specifieke pand met bijbehorende smalle ruimtes moest ik creatief met ruimte omgaan.”

Een belangrijke les die hij naar aanleiding van dit project meeneemt is het belang van materiaalkeuze. “Je ontwerpt veel op je laptop, maar het is belangrijk om feeling te krijgen bij de materialen die je gebruikt. We hebben daarom tijdens dit project een bezoek gebracht aan Vitra in Amsterdam. Dit gaf mij veel inzicht in hoe materialen er in werkelijkheid uitzien en aanvoelen.”

Bekijk de opleiding