Social Design Talent Award   

De Social Design Talent Award is een raadsprijs die elk jaar tijdens de Dutch Design Week wordt uitgereikt door de gemeente Eindhoven. De prijs beloont een afstudeerder in Eindhoven die werkt aan een project met maatschappelijke relevantie en die zo bijdraagt aan de stad en de inwoners. De prijs is in het leven geroepen om creativiteit, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren. En om samenwerking te bevorderen tussen sociaal ontwerptalent en het bedrijfsleven in Eindhoven.

Maatschappelijk initiatief
Sophie Smits, studente van SintLucas, Bachelor 3D design is genomineerd met haar project ‘Een nieuw perspectief’. Dit initiatief richt zich op het ondersteunen van mensen die door ingrijpende levensgebeurtenissen in economische dakloosheid zijn beland. Het gaat hierbij om een vaak over het hoofd geziene groep die verborgen dakloosheid ervaart door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van werk, een tekort aan een ondersteunend netwerk, familieproblemen of financiële moeilijkheden, zonder dat er sprake is van onderliggende psychische problemen. Sophie bedacht een reizend loket, waar de buurt uitgenodigd kan worden om het gesprek aan te gaan en waar de doelgroep op een laagdrempelige manier om hulp kan vragen.

Sophie vertelt: “De aanleiding voor mijn afstudeerproject was de toenemende zichtbaarheid van dakloosheid rondom Eindhoven Centraal. Ik realiseerde me toen nog niet dat dakloosheid verschillende vormen en lagen kent. Deze confrontatie raakte me diep en motiveerde me om dit onderwerp grondig te onderzoeken en beter te begrijpen.”

Doorbreken van stigma’s
“Tijdens gesprekken met architecten en mijn bezoek aan het daklozenopvangcentrum op de Fuutlaan ontdekte ik dat de omgeving vaak een stereotype en negatief beeld van dakloosheid heeft, wat tot weerstand leidt. Scheidingen, baanverlies, financiële problemen en familieconflicten kunnen iedereen treffen, waardoor deze vorm van dakloosheid dichterbij is dan men vaak denkt. Dit leidde tot het concept met de kernwoorden: verbinden, ervaren en begeleiden, waarin het reizend loket fungeert als symbolische brug om het stigma rondom dakloosheid te doorbreken en kwetsbaren sneller te helpen re-integreren in de maatschappij.”

Drempel verlagen  “Ik hoop dat dit project bewustwording creëert en de drempel voor de doelgroep verlaagt, zodat zij geen schaamte hoeven te ervaren en hulp durven te zoeken, aangezien dit iedereen kan overkomen. Het reizend loket is ontworpen om de omgeving te laten zien dat dakloosheid verder gaat dan het stereotype beeld.”

“De ultieme droom voor de toekomst is dat dit project werkelijkheid wordt en door heel Nederland reist, waarbij het bewustwording creëert onder de bevolking en gemeenten waardevol inzicht biedt in de omvang van de doelgroep. Iedereen verdient een kans om op een waardige manier terug te keren in de maatschappij, want een dak boven je hoofd beschouw ik als een mensenrecht.”

Bekijk de video waarin Sophie haar ideeën toelicht. Gun jij Sophie ook de publieksprijs? Tot 2 oktober stem je hier op haar!

Bekijk de videoBekijk de video