Student Creative Producer begeleidt Virtual Production Film

In het voorjaar van 2023 hebben studenten van de opleidingen Software development, Digital design & motion, Audiovisueel specialist en Creative producer (voorheen Media- & evenementenmanagement) gewerkt aan een Virtual Production film. Hierbij werkten ze samen met onder meer studenten van BUAS Breda (hbo) en Virtual productiebedrijf Ironworks. Studente Frederique, inmiddels derdejaars studente Creative producer, coördineerde de productie vanuit SintLucas.

 

Wat is een Virtual Production Film?

Frederique: “Bij een virtual production film worden fysieke en digitale platformen samengebracht in een film. In ons geval werd een deel van het decor geprogrammeerd en op een Led-scherm getoond. Je vervangt hiermee het greenscreen dat normaal wordt gebruikt door een Led-scherm. De actrice stond hierdoor meteen in de wereld van de film en kan zich hierdoor goed inleven. Je hebt ook minder postproduction werk, je kunt alles van te voren al beter uitlichten bijvoorbeeld. En het zorgt voor meer flexibiliteit en creativiteit bij producties, omdat het niet meer nodig is om alle decors fysiek te bouwen.” Het idee voor het maken van deze film ontstond vanuit de Metaverse werkplaats. Een creatieve broedplaats in Hilversum waar nieuwe ‘immersive’ technologieën worden ontwikkeld, en studenten, docenten en medewerkers van scholen en mediaorganisaties kunnen experimenteren.

 

Zorgen voor een team

Haar rol als Creative Producer in het productieteam was breed. Frederique: “Mijn taken waren gericht op het coördineren van het project. Ik heb de planningen gemaakt, deadlines gesteld en het budget opgesteld en dit steeds bewaakt. Maar ik ben begonnen met het creëren van een team. In het begin zaten de gemiddeld vijfentwintig studenten van de verschillende opleidingen allemaal apart aan tafeltjes te werken. Ik ben met iedereen in gesprek gegaan en heb gekeken naar wat hun interesseerde en wat ze gemeenschappelijk hadden. Dit heb ik in de brainstormsessies laten terugkomen. We hebben samen de verhaallijn bepaald en toen ze het gevoel hadden dat ze hetzelfde over zaken dachten en de groep hecht was, stonden ze ook meer open voor elkaars ideeën.”

 

Samenwerking

Naast het coördineren van het project met de studenten had Frederique veel contact met externe partijen. Frederique: “Ironworks was het Virtual production bedrijf dat ons ondersteunde met de productie. De begeleidende docent had met name contact met hen over bijvoorbeeld software zaken. Ik heb de draaidag met ze besproken. We hebben de hele productie doorgelopen, ze hebben nog tips een aandachtspunten gegeven en ik heb kennisgemaakt met het team van Ironworks dat op de draaidag aanwezig zou zijn. Ook werkten we samen met de Breda University of Applied Sciences (BUAS) die apparatuur heeft om een virtual production film te maken. Studenten van BUAS hebben geholpen met opzetten van de camera’ s en apparatuur. En ik heb bioscopen benaderd voor de première van de film die uiteindelijk op 22 juni bij Vue in Eindhoven heeft plaatsgevonden. Zij kwamen eruit als beste partij, ze dachten ook goed mee over de aankleding die we wilden en de catering.”

Keuze opleiding Creative producer

Als kind wilde Frederique ‘iets met acteren’ doen. Na de havo koos ze voor een hbo-opleiding Fotografie, maar die opleiding ging niet van start. Frederique: “Ik moest toen snel kiezen voor iets anders en zocht naar opleidingen op het gebied van organiseren en regelen. Ik kwam uiteindelijk uit bij SintLucas en voel vanaf het eerste moment dat ik hier op mijn plek ben. Vanuit de opleiding kun je verschillende kanten op, maar later wil ik graag aan de slag op het gebied van entertainment en producties. Daarom heb ik ook gekozen voor een stage bij Haegens media (mediabedrijf van Dylan Haegens en Marit Brugman). Hier heb ik verschillende producties gedraaid wat inhield dat ik ervoor moest zorgen dat alles voor een draaidag was geregeld. Dat er een locatie was, dat de mensen op tijd aanwezig en geïnformeerd waren en dat we de juiste props hadden. Ik heb bij Haegens ook meegewerkt aan social media campagnes, maar dat beviel mij minder goed. Het productiewerk tijdens de stage is mij zo goed bevallen dat ik graag meer ervaring wilde opdoen met het VPS-project.”

 

Passie voor het vak

Wat kenmerkt een Creative producer volgens Frederique? “In de opleiding leer je alle kerntaken zoals planningen maken, organiseren en dergelijke. Maar je moet vooral passie  voor het vak hebben, niet alleen voor jezelf, maar ook om het team en anderen met wie je samenwerkt te kunnen enthousiasmeren. Voor mij was het ook belangrijk om te leren afschakelen. Ik werkte op woensdag aan dit project, maar had de neiging om ook op andere momenten op Discord, ons gezamenlijk communicatiemiddel, te kijken wat er speelde. Uiteindelijk leer je het door het doen. Daarom was dit project voor mij heel fijn.”

Frederique is terecht trots op het eindresultaat De film is hier te bekijken!