creatief talent
Al 75 jaar is SintLucas dé creatieve vakschool voor vmbo en mbo in Eindhoven en Boxtel.
Het begin van SintLucas
Het is 1948 als in Boxtel de Stichting Roomskatholieke Schildersschool St. Lucas wordt opgericht. De dagschool is een initiatief van de Nederlandse Katholieke Bond van Schilderspatroons. Leden van de bond, Boxtelse vakschilders, geven al jarenlang op verschillende locaties in Boxtel wintercursussen in het schildersvak. Daaruit volgt dan ook de vakopleiding ‘reclameschilderen’. In 1954 wordt in Eindhoven de Grafische School opgericht, waar leerlingen worden opgeleid voor een baan in de grafische industrie als bijvoorbeeld drukker, boekbinder of letterzetter.
Waar ‘Eindhoven’ zich hoofdzakelijk richt op de technische kant van het grafische vak, richt ‘Boxtel’ zich op ambachtelijke creativiteit. In feite vullen beide opleidingen elkaar perfect aan. Toch duurt het nog ruim 50 jaar vóórdat ze besluiten om hun krachten te bundelen in één instituut voor, wat je kunt noemen, toegepaste creativiteit: het nieuwe ‘SintLucas’ voor vmbo en mbo.
Creatieve vernieuwing zat én zit ook in het DNA van SintLucas.
Fusie
De stap naar samengaan komt in 2009 wél op het juiste moment en op de juiste plek. Twee jaar later wordt Brainport (de regio rondom Eindhoven en Boxtel) uitgeroepen tot ‘slimste regio ter wereld’. Hier, in Europa’s Sillicon Valley op het gebied van kennis, techniek en design, had SintLucas geen betere, nieuwe locatie kunnen kiezen voor de Eindhovense vestiging: Strijp-S, in het creatieve en technologische hart van de regio en belangrijk industrieel erfgoed. De voormalige Philipsterreinen zijn dé plek waar revolutionaire technische producten als de televisie, de videoband en de compact disc zijn bedacht en ontwikkeld.
Creatieve vernieuwing zat én zit ook in het DNA van SintLucas. De opleidingen bewegen voortdurend mee met de creatieve tijdgeest en technologische ontwikkelingen. Toen de computer en later het internet hun intrede deden, waren beide scholen er direct bij om de nieuwe en grensverleggende technologie te integreren in hun opleidingen. En levensecht onderwijs is al decennia gemeengoed bij SintLucas, studenten leren het vak en groeien als beroepsbeoefenaar met praktijkopdrachten bij bedrijven. Maar misschien nog wel belangrijker dan het opleidingsaanbod, is de open cultuur en plezierige werksfeer tussen docenten, leerlingen en studenten.
Bij SintLucas staan docenten niet voor de klas, maar tussen de studenten en leerlingen. Het onderwijs is gericht op het samen creëren van een leerervaring waarin studenten een creatieve mindset ontwikkelen die hen ook in latere jaren in staat stelt om vernieuwend te denken en doen, ongeacht de (technologische) gereedschapskist die ze op dat moment tot hun beschikking hebben.
Oud-studenten
Oud-studenten zijn dan ook fan van ‘hun’ SintLucas. Zoals een oud-student het vertelt: “Als je op vakantie in het buitenland een mede-Lucasser tegenkwam, dan werd er geproost. Het groepsgevoel was heel sterk op die school. Creatief gezien mocht je alles doen en uitproberen. Er werd veel geëxperimenteerd.” Een andere oud-studente zegt: “De opleidingen waren heel hands on. Er werd echt nog gehamerd op vakwerk. Je kon wel wat, als je van de Grafische school kwam.”
De sfeer op SintLucas, waarin je als student je eigenheid mocht ontdekken, plus het feit dat je ‘goed vakmanschap’ had geleerd, heeft veel oud-studenten ver gebracht.
Onder de bekendere oud-studenten tref je onder meer prijswinnende en internationaal bekende reclamemakers en ontwerpers. Oud-Lucassers, met hun kennis van creativiteit en techniek, werken voor bedrijven als Walt Disney en De Efteling. Anderen hebben naam gemaakt in de internationale game-wereld.
Ook de huidige generatie van SintLucas groeit op in diezelfde leeromgeving die hen inspireert en uitdaagt met docenten die hen het zelfvertrouwen geven om ‘het te gaan maken’. Het diploma halen is niet het belangrijkste doel, de ontwikkeling van hun persoonlijkheid, hun professionele netwerk en een overtuigend portfolio staat voorop.
75 jaar creating opportunities
SintLucas bestaat 75 jaar! De missie van SintLucas is vanaf de start hetzelfde, talentvolle jongeren begeleiden naar een mooie toekomst. Inmiddels hebben al zo’n 26.000 studenten de eretitel Sint! Niet alleen de leerlingen en studenten krijgen kansen om zich te ontwikkelen. Dit geldt ook voor medewerkers en externe partners. 75 jaar Creating opportunities!
De sfeer op SintLucas, waarin je als student je eigenheid mocht ontdekken, heeft veel oud-studenten ver gebracht.