SintLucas x De CVI Conferentie

We kijken ernaar uit om tijdens de CVI conferentie andere onderwijsprofessionals te ontmoeten, nieuwe kennis en inspiratie op te doen en met elkaar in gesprek te gaan over de ontwikkelingen binnen onderzoek en onderwijs. Diverse collega’s organiseren een sessie. We lichten ze de komende weken aan je toe!

Programma CVI 2025

Dinsdag 13 mei
12.30-13.00 uur
Ruimte Auditorium – groen:

Keynote: Creativiteit – de OER in onderwijs! – Femke van Assouw

Woensdag 14 mei
SintLucas ruimte 54 geel:

  • 1 11.15-12.15 uur De kracht van verbeelding – Lisan Timp en Jill Engelen
  • 2 12.30-13.30 uur Terugmaken – Karina van Heck en Ellen van de Ven
  • 3 14.45-15.45 uur  AI en het creatieve proces, ‘don’t replace, enhance’ – Joost van Kemenade en Erno Mijland
  • 4 16.00-17.00 uur Positieve impact met waarderend veranderen – Mieke de Vreede en Mieke van der Heijden

Donderdag 15 mei
10.00 – 10.12 uur
Ruimte Auditorium – groen

MBO talk: Kim van Laanen – Polarity Thinking™ in het onderwijs

Inhoudelijke toelichting op de workshops

Keynote door Femke van Assouw: Creativiteit - de OER in onderwijs!

Met een schat aan ervaring als docent en performer, zet Femke van Assouw zich met passie in voor creativiteit in het onderwijs. Al ruim tien jaar geeft ze les in creativiteit bij SintLucas, de vakschool voor creatief talent in Eindhoven. Hier stimuleert ze studenten om hun creatieve kern te herontdekken en integreert ze hands-on betrokkenheid in het hart van het ontwerpproces. Haar aanpak gaat verder dan traditionele lessen en legt de nadruk op het ontwikkelen van het natuurlijke, maar vaak vergeten, scheppende vermogen dat in ieder mens aanwezig is.

Femke’s reis begon ooit op het podium, onder andere als roodkapje in de Efteling en in theaterproducties, zelfgeschreven acts en televisieoptredens. Ze combineerde haar passie voor performance met onderwijs door haar BA in Educatie te behalen aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten en later haar Bachelor of Fine Art and Design in Education. Haar liefde voor creativiteit bracht haar ertoe recent een Master Educational Needs af te ronden, waarbij ze onderzoek deed naar de transformatieve kracht van creativiteit in het onderwijs.

Als gecertificeerd facilitator in Design Thinking, Creative Problem Solving, Lego Serious Play en Playsonality© weet Femke innovatieve methoden naadloos te integreren in haar lessen en als Facilitator. Haar missie? Studenten, docenten en teams weer in contact brengen met hun fantasie, verbeeldingskracht en creativiteit – En nee; dan heeft ze het niet over ‘knutselen’ maar over het kunnen EN MOGEN inzetten van je (van nature aanwezig) creërend vermogen. Want laten we eerlijk zijn, het vermogen om te fantaseren en te creëren zit in ons allemaal, maar vaak zijn we dit een beetje verleerd.

Femke was de winnaar van de MBO-Talk op de CVI Conferentie 2024.
Dinsdag 13 mei
12.30-13.00 uur
Ruimte Auditorium – groen

De kracht van verbeelden

Hoe beïnvloeden digitale inspiratiebronnen de creativiteit van studenten? Ontdek tijdens deze workshop hoe de valkuilen van designfixatie en algoritmes het creatieve proces kunnen beperken én hoe we deze uitdagingen kunnen ombuigen naar unieke, betekenisvolle ontwerpen.

Met inzichten uit praktijkgericht onderzoek en een speciaal ontwikkeld kunsteducatief product, ervaart u hoe studenten gestimuleerd worden om hun eigen omgeving en verbeelding te benutten als inspiratiebron. Ga zelf aan de slag en ontdek hoe u creativiteit op een diepgaande en authentieke manier kunt aanwakkeren!

De kracht van verbeelding
Woensdag 14 mei
11.15-12.15 uur
Lisan Timp en Jill Engelen

Terugmaken

Wanneer studenten vanuit eigen vraagstukken werken hoor je wel eens terug dat ze het lastig vinden om feedback te geven aan elkaar: ‘Wat kan ik er nou over zeggen?’ en ‘Ik ben toch geen expert?’. Maar ieders inbreng is belangrijk om een vraagstuk lading te geven en een volgende stap te kunnen zetten. Iedereen leert van elkaar.

In deze muzische workshop reageren we op een creatieve manier op de inbreng van de ander. We gaan MAKEN in plaats van PRATEN. Je werkt samen over de grenzen van disciplines en hiërarchie. Met een beetje hulp van metaforen. Intuïtie en toeval spelen de hoofdrol. En ieders inbreng brengt ons tot een concrete en deelbare oplossing.

Karina werkt bij Leerroute Ä6, een nieuwe onderwijsvorm binnen SintLucas die opleidt tot mediavormgever, met persoonlijk leren als uitgangspunt. Er is maximale ruimte voor een student om zelf keuzes te maken. Studenten leren hier op eigen tempo, niveau en inhoud in een community bestaande uit kerngroepen die begeleid worden door een kerncoach.

Terugmaken
Woensdag 14 mei
12.30-13.30 uur
Karina van Heck en Ellen van de Ven

𝗔𝗜 𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀, ‘𝗱𝗼𝗻'𝘁 𝗿𝗲𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲, 𝗲𝗻𝗵𝗮𝗻𝗰𝗲'

Wat is de impact van AI op het creatieve proces? Die vraag staat centraal in deze workshop met Joost van Kemenade, docent Digital Design and Motion bij het cluster Vormgeven, Media & Technologie van SintLucas en Erno Mijland, onderwijsadviseur bij SintLucas en auteur van het boek ‘Leef met lef, hoe creativiteit je wereld kan verrijken’.

We gaan in gesprek over vragen als:

  • In welke fasen van het creatieve proces kan AI een betekenisvolle bijdrage leveren?
  • Kan AI zelf creatief zijn?
  • Kan AI creativiteit in de weg zitten?

En we vertalen de inzichten naar ons onderwijs: hoe leren we studenten AI op een creatieve, betekenisvolle, menswaardige en effectieve manier te gebruiken?

𝗔𝗜 𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀, ‘𝗱𝗼𝗻’𝘁 𝗿𝗲𝗽𝗹𝗮𝗰𝗲, 𝗲𝗻𝗵𝗮𝗻𝗰𝗲’
Woensdag 14 mei
14.45 tot 15.45
Erno Mijland & Joost van Kemenade

Positieve impact met waarderend veranderen

Ontdek hoe je positieve impact kunt hebben in veranderprocessen met Appreciative Inquiry (waarderend onderzoek). Leer hoe deze manier van kijken en doen een buitengewoon krachtig instrument is om positieve verandering te genereren. Aan de hand van praktische voorbeelden uit onze eigen praktijk laten we je zien hoe waarderend veranderen voor ons werkt. We delen hoe we samen met collega’s en studenten ontdekken wat werkt en wat er nodig is om steeds een stapje verder te komen. Vervolgens nodigen we je uit om zelf een waarderende aanpak te ervaren.

Positieve impact met waarderend veranderen
Woensdag 14 mei
16.00-17.00 uur
Mieke de Vreede en Mieke van der Heijden

MBO Talk: Polarity Thinking™

Heb je ooit veel energie gestoken in het implementeren van een nieuw onderwijsinitiatief, om vervolgens na een paar jaar of een paar maanden weer terug te keren naar hoe het was? Of heb je gezien hoe docenten vastliepen in een kwestie en niet in staat waren om vooruit te komen? Maar al te vaak mislukken belangrijke onderwijsinitiatieven omdat leiders er niet in slagen te anticiperen op en te leren van de zorgen van degenen die belast zijn met de implementatie. Polarity Thinking™, een krachtig hulpmiddel om verschillen te overbruggen, ontwikkeld door Barry Johnson, laat zien hoe onderwijsleiders tegengestelde groepen op één lijn kunnen krijgen, wat resulteert in een solide plan dat is gebaseerd op diverse wijsheden.

We zijn in het onderwijs continue bezig met het oplossen van “problemen” of met nieuwe ontwikkelingen die vaak worden beschreven als een beweging van de ene manier van denken of handelen naar een andere. Maar veel van deze ontwikkelingen zijn polariteiten om te managen, geen problemen die opgelost moeten worden.

In deze MBO-talk leg ik je uit hoe Polarity Thinking™ en het gebruik van een Polarity Map je kan helpen bij het identificeren van onoplosbare problemen en deze goed te managen

Donderdag 15 mei
10.00 – 10.12 uur

Ruimte Auditorium – groen
MBO talk: Kim van Laanen – Polarity Thinking™ in het onderwijs

Het Expertisecentrum

Het hoofddoel van het expertisecentrum is het realiseren van een lerende, onderzoekende cultuur bij SintLucas. Dit is voorwaardelijk voor het toonaangevende onderwijs dat we willen bieden.

Het is een onderdeel van de school waar we elkaar inspireren, waar we een leven lang professionaliseren, waar we intern en extern verbinden en waar we op een onderzoekende manier antwoorden vinden op de vraagstukken waar we voor staan. Iedere collega of onderwijspartner die hier interesse in heeft kan de samenwerking opzoeken.