Bij de opleiding Ruimtelijk vormgeven – richting event, werken studenten aan echte opdrachten uit het werkveld. Hierdoor leren ze om te werken voor een klant, omgaan met wensen en verwachtingen, presenteren en krijgen ze een goed beeld van hoe het toekomstig werkveld eruit ziet. Eén van deze betrokken en enthousiaste opdrachtgevers is Museumpark Vonk in Eindhoven. (Het preHistorisch Dorp en Eindhoven Museum ontwikkelen samen Museumpark Vonk).
Studenten kregen de opdracht om een ‘Vonk’ te ontwerpen: een interactief, folly-achtig object dat een historisch thema verbeeldt voor in het museumpark. Binnen deze opdracht richtten zij zich specifiek op het verbeelden van het coöperatieve verleden van Brabant in een ruimtelijk ontwerp. Studenten leverden een compleet ontwerpproces op, van concept en visuals tot werktekeningen en materiaalkeuze. Voor studenten was dit project ‘het neusje van de zalm’. We spreken met directeur-bestuurder Ward Rennen en twee studenten.

Zelfde uitvraag als professionals
Directeur-bestuurder Ward Rennen: “Ik ben positief verrast over de kwaliteit van de concepten en ontwerpen van de studenten. De opdracht was complex en leerzaam: studenten kregen hetzelfde briefingsformat als de professionele makers. Voor hen gaf dit hierdoor een realistisch en allesomvattend beeld voor de toekomst, maar tegelijkertijd vraag je écht wel wat van ze. Ze hebben zich goed vastgebeten in de uitvraag en in korte tijd heb ik ze boven zichzelf zien uitstijgen. Mooi om te zien hoe ieder de opdracht op een eigen manier benaderde. Het is voor ons team leuk om geprikkeld en geïnspireerd te raken van vernieuwende ideeën van jongeren.”







Student Ilse van Gorp – Samen Slim
“Het was een uitdagend project. Om de opdracht goed te begrijpen en een passend concept te ontwikkelen, was goed onderzoek belangrijk. Naast een visueel aantrekkelijk ontwerp, wilde ik ook een inhoudelijk sterk verhaal. Daar ben ik het meest trots op dat dit gelukt is. Ik heb inspiratie gehaald uit twee oude foto’s van mijn opa en oma’s gymnastieklessen. De menselijke pyramide symboliseert het idee ‘samen slim, samen sterk’, wat niet alleen een krachtige visuele boodschap is, maar ook educatief bijdraagt aan het thema.”
Student Guus van Roermund – Samen Fabrieken
“Ik vond de opdracht in het begin echt uitdagend en moest even mijn draai vinden. Toen dit eenmaal lukte, kon ik makkelijk tot mijn concept en vorm komen. Ik haalde mijn inspiratie met het concept ‘Samen Fabrieken’ uit de geschiedenis van Eindhoven en beelden van oude fabrieken. Een andere uitdaging was meer op technisch vlak. Hoe zorg ik ervoor dat de buitenkant net zo interessant wordt als de binnenkant? Na sparren met de opdrachtgever en docent, plaatste ik aan de buitenkant wat leuke incentives. Ik ben het meest trots op de uiteindelijke uitwerking en vertaalslag van mijn concept en hoe ik mezelf ontwikkeld heb.”
Alles komt samen
Studenten gunnen iedereen zo’n goed en leerzaam project in de laatste fase van de opleiding. “Dan komt echt alles samen wat je hebt geleerd.” Ook Ward staat positief tegenover een nieuw project binnen SintLucas. We willen zéker blijven samenwerken en dit mogelijk ook uitbreiden met gave projecten voor opleidingen als Creatief vakman textiel of glas-in-lood. We kijken ernaar uit!









